Opgelicht door een ...
 
Meldingen
Alles wissen

Opgelicht door een ponzi fraudeur? Dit kan je doen.

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
6,347 Bekeken
(@admin)
Berichten: 246
Estimable Member Admin
Topic starter
 

Als je je geld geinvesteerd hebt in een bedrijf of belegging dat (later) een ponzisysteem blijkt of lijkt te zijn, dan zijn er verschillende dingen die je kan doen.

Allereerst nemen we nog graag even van de gelegenheid gebruik om nog een keer te zeggen dat als je door iets of iemand een 'mogelijkheid' geboden wordt om (veel) geld te 'verdienen' en het dan niet om een arbeidscontract gaat, dat dit eigenlijk in alle gevallen om fraude gaat. Denk na, gratis geld bestaat niet en al helemaal niet als jij er eerst voor moet betalen voordat je geld krijgt.

Dat gezegd hebbende, als je met de blaren op je billen zit kan je dit doen:

Doe melding bij AFM
De Autoriteit Financiële Markten is het orgaan dat onder andere gaat over zaken zoals ponzifraude. Je kan melding bij hen. Hoe meer mensen melding doen, hoe eerder de AFM en eventuele andere overheidsinstellingen actie zullen ondernemen tegen het ponzifraude systeem. Zij kunnen bijvoorbeeld de organisatie achter het ponzisysteem vast zetten en beslag leggen op geld en andere zaken van de verdachten. Dit is eerder al met succes gebeurd bij PlanB4You in 2014 en 2015.

Doe aangifte bij de politie
Hoewel er op dit moment nog te weinig data in ons bezit is om te weten of dit effectief is, is het nooit verkeerd om aangifte te doen van het feit dat je opgelicht bent.

Voorkom verdere slachtoffers.
Hoewel je er niet direct je eigen geld mee terug krijgt, kan het een fijn gevoel zijn als je weet dat de oplichters niet of moeilijker aan nieuwe slachtoffers en dus aan meer geld komen.
Doe dit door bijvoorbeeld jouw ervaringen te delen op het internet. Dat kan op dit forum, facebook of andere websites. Vertel duidelijk wat jouw ervaring met het ponzischema is.
Als het ponzisysteem bijeenkomsten houdt om slachtoffers te werven, dan kan je ook naar die bijeenkomsten gaan en daar kritsche vragen gaan stellen. Organisatoren van zulke bijeenkomsten haten kritische vragen, want die kunnen ze niet beantwoorden. Op die manier verstoor je de werving van nieuwe slachtoffers.

Leg een dossier aan
Maak zo veel mogelijk screenshots (het printscreen knopje op je toetsenbord en paint) van websites, facebook pagina's en andere zaken waar het ponzischema besproken wordt. Bewaar alle mails. Op die manier kan je makkelijker aantonen op welke manier je misleid bent en door wie. Ook kan je zo makkelijker de mensen die winst maken in het ponzi schema identificeren. Die heb je nodig om je geld van terug te krijgen!

Krijg je geld terug
Wel, daar is het je waarschijnlijk om te doen. Op het moment dat de perso(o)n(en) die feitelijk achter het schema zaten veroordeeld zijn, kan jij beginnen met het terug vorderen van je geld. Doe dus eerst melding bij AFM en aangifte bij politie, om te zorgen dat het ponzischrma opgerold wordt.

Terug krijgen van je geld is niet heel eenvoudig. Jouw geld zit namelijk voor een groot gedeelte in de zakken van de mensen die op tijd mee deden met de ponzi. Mensen die geld verdienen aan een ponzi doen dat op een onrechtmatige manier ten opzichte van mensen die geld verliezen in een ponzi. De mensen die geld verliezen in een ponzischema, kunnen hun verlies daarom claimen bij de mensen die winst gemaakt hebben in een ponzischema. Maak daarom een goed dossier aan van het schema en probeer in kaart te brengen wie er geld 'verdient' heeft in het schema.

Er zijn hier al uitspraken over geweest door de recter. Bijvoorbeeld in ECLI:NL:PHR:2011:BQ5986
Daar stelde een curator van een failliet ponzischema een proces op tegen 4 mensen die winst gemaakt hadden. Dat waren niet de oprichters van het schema, maar gewone deelnemers die toevallig op tijd mee deden. De Hoge Raad oordeelde dat de winst die deze mensen onrechtmatig was jegens de mensen die hun geld verloren hebben. In dit specifieke geval oordeelde de Hoge Raad echter dat deze 4 mensen niet hoefden te betalen, omdat het beroep ingesteld was door de curator van de faillite boedel in plaats van door de gedupeerden zelf. Aangezien jij een gedupeerde van een ponzi schema bent, kan jij dus wel met succes claimen!
Wat je hier echter wel voor nodig hebt is een goede advocaat, geld om die advocaat te betalen en waarschijnlijk wat medestanders om je positie te versterken. Wellicht kan je een groepsgeding aanspannen samen met andere slachtoffers?

 
Geplaatst : 30/04/2015 10:07 pm
Deel: