Misvatting: MLM is ...
 

Misvatting: MLM is vergelijkbaar met franchise  

  RSS
Admin
(@admin)
Admin

Vaak wordt MLM vergeleken met een franchiseformule. Dat komt omdat je voor een MLM vaak moet betalen voordat je er mee aan de slag kan. Men verklaart dat als een investering die een franchisenemer ook moet doen. Deze vergelijking is fout. Om dat uit te leggen trekken we even de vergelijking met een bekende franchiseformule, in dit voorbeeld gebruik ik McDonalds. Dit had eender welk andere franchiseformule kunnen zijn.

Wanneer was de laatste keer dat jij in de McDonalds zat en dat je bij je hamburger ook gevraagd werd of je niet gebruik wou maken van een unieke kans om je eigen McDonalds te beginnen? Precies, dat gebeurd nooit. Een franchisenemer werft nooit andere franchisenemers. Dat doet de eigenaar van de franchise, oftewel McDonalds zelf.

McDonalds heeft een uitgekiende strategie. Ze zoeken de plek voor elk restaurant uit en/of beoordelen elke potentieel nieuw restaurant op levensvatbaarheid. Zo is de dekkingsgraad optimaal en kan elk restaurant maximale omzet en winst maken. MLM heeft dat nooit. Bij MLM draait het om het vinden van zo veel mogelijk vertegenwoordigers, ongeacht of er überhaupt wel vraag is naar nog meer vertegenwoordigers. MLM vindt dat niet relevant, het draait bij MLM slechts om het vinden van nóg meer vertegenwoordigers. Stel dat iedereen met een gasfornuis een eigen McDonalds kon beginnen. In elke straat zaten dan opeens 4 McDonalds restaurants ..allemaal zonder klanten.

Franchiseformules zijn gebonden aan strenge wetgeving. MLM mag zich daarom ook geen franchise noemen, want MLM houdt zich niet aan die wetgeving. -dat daarvoor zelden straffen uitgedeeld worden is een ander verhaal. Vergelijk dat met altijd te hard rijden maar bijna nooit een boete krijgen.

Zoals al gezegd, een franchisenemer werft zelf geen nieuwe franchisenemers. Zou dat wel gebeuren, dan komt de kwaliteit van het merk in het gedrang. Er zouden namelijk mensen geworven kunnen worden die wellicht niet wenselijk zijn als vertegenwoordiger van het bedrijf. Zie hier een ander heikel punt van MLM. De kwaliteiten van de vertegenwoordigers wordt niet gecontroleerd. Zo lang ze maar betalen mogen ze mee doen. Het gevolg is dat er mensen zijn die niet zo goed met kritiek om kunnen gaan. Kijk maar op een willekeurige website die kritisch bericht over een MLM bedrijf. Geheid dat er in de reacties iemand komt schelden dat 'men het niet snapt', 'jaloers is', 'dom is' enz. Daar gaat je reputatie als 'goed' bedrijf..

Kortom, elke vergelijking van MLM met een franchiseformule is foutief en onterecht.

Citaat
Geplaatst : 30/12/2013 2:29 pm
Share:
  
Bezig

Inloggen van Registreer aub