MLM misvatting: Een...
 
Meldingen
Alles wissen

MLM misvatting: Een gewoon bedrijf is ook een pyramide

7 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
14.1 K Bekeken
(@admin)
Berichten: 246
Estimable Member Admin
Topic starter
 

Een veelgehoorde klacht over MLM is dat een MLM bedrijf vaak niets meer is dan een maskering van een piramidespel. Hier een Engelstalig artikel: MLMs with Products Can be Illegal Pyramid Schemes.

Als reactie geven sommige mensen een vergelijking met een 'gewoon' bedrijf, de overheid of een religie. Ze roepen dan dat dat ook piramides zijn. Deze mensen verwarren een hiërarchie met een bedrijfsmodel en/of denken dat dit opeens rechtvaardigt om een piramidespel te drijven.

Voorbeeldje:
Flexkom MLM een piramidespel? (youtube)

Een idiote vergelijking tussen MLM en een gewoon bedrijf

Goed, deze vergelijkingen zijn werkelijk waar te idioot voor woorden. Mensen die dit zeggen hebben blijkbaar geen flauw idee hoe hun eigen business in elkaar steekt. Goed, waar zal ik beginnen.

1. Moet je bij een gewoon bedrijf betalen om er te mogen werken?
2. Moet je bij een gewoon bedrijf verplicht de eigen producten afnemen om geld te verdienen?
3. Moet je bij een gewoon bedrijf andere mensen werven om (meer) geld te verdienen?

Nee, nee, nee.

Verder moet je in overweging nemen:
4. Bij een gewoon bedrijf krijg je maandelijks een minimum loon (of meer) uitbetaalt. Bij MLM krijg je alleen geld als je andere mensen werft en/of als je voldoende producten verkoopt. Dat is dus niet hetzelfde als een gewoon bedrijf.
5. Bij een gewoon bedrijf heb je recht op vakantie. Recht op ziekteverlof. Recht op een uitkering als je ontslagen wordt. Recht op een pensioen. Dat heb je allemaal niet als je voor een MLM bedrijf werkt.

Stof om over na te denken;
6. Een gewoon bedrijf is niet verwikkeld in een oneindige strijd om maar zo veel mogelijk vertegenwoordigers in te schrijven, dat in grote tegenstelling tot elk MLM bedrijf.
7. Ja, bij een gewoon bedrijf verdient de baas meer dan mensen die onder hem werken. Echter kan je jezelf gewoon laten opleiden tot baas en kan je in 1x instappen op een leidinggevende functie. Je bent niet afhankelijk van de mensen die na jou bij het bedrijf komen werken, in tegestelling tot bij het traditionele MLM model.

 
Geplaatst : 30/12/2013 1:11 pm
(@winelover)
Berichten: 1
New Member
 

Er is nog een groot verschil in de hiërarchische opbouw van een bedrijf en het piramide-spel wat MLM is.
Namelijk de taakverdeling. Binnen een onderneming heeft de persoon boven jou een andere functie met andere taken en andere verantwoordelijkheden net als de persoon onder jou en op basis van die andere taken en verantwoordelijkheden (en dus vaardigheden) wordt het inkomen bepaalt. In een MLM-piramide is die persoon boven jou met exact hetzelfde bezig als jij en die persoon onder jou. Hij/zij heeft dus geen andere functie, geen andere taken en geen andere noodzakelijke vaardigheden als jij en er is dus geen reden waarom die persoon dus betaald zou moeten worden voor het werk dat jij verricht. Die persoon zorgt er niet voor dat jij je werk kan doen, zorgt niet voor de logistiek, voor de ICT of ook maar iets.

 
Geplaatst : 11/07/2014 1:06 pm
(@zdeno)
Berichten: 3
New Member
 

In grote lijnen ben ik het eens met je betoog, toch neigen offline bedrijven ook steeds meer naar MLM-achtige praktijken:

1. Moet je bij een gewoon bedrijf betalen om er te mogen werken?

Er zijn wel degelijk bedrijven waarbij je het minimumloon verdient en als je meer wilt verdienen, zul je cursussen moeten volgen die je uit eigen zak moet betalen.
MODEDIT: Je hebt het punt niet begrepen. Het gaat er om dat je niet hoeft te betalen om te kunnen werken. Dat is bij MLM wel aitijd zo, bij loondienst is dat nooit zo.
Dat staat los van benodigde opleidingen of cursussen om door te stromen, welke overigens fiscaal aftrekbaar zijn als je voor een baas werkt, naast het feit dat de meeste werkgevers dergelijke cursussen en opleidingen vergoeden.

2. Moet je bij een gewoon bedrijf verplicht de eigen producten afnemen om geld te verdienen?

Een verplichting is het natuurlijk niet, maar gebruikelijk is het echter wel. Als verkoper is het fijn om producten zelf te gebruiken, zodat je werkelijk op elk niveau met de klant mee kan in zijn of haar beleving van het product.
MODEDIT: Ik moet het eerste gewone bedrjjf waar je als werknemer moet betalen om kennis met de producten te maken nog tegen komen. Ik denk niet dat er 1 bedrijf op de wereld is die haar medewerkers daar voor laat betalen. In de MLM is dit uiteraard wél schering en inslag, zie daar ook het verschil met een gewoon bedrijf

Daarbij aangetekend: De verkoopmethodes die een goede verkoper krijgt aangeleerd, zijn voor een heel groot deel gebaseerd op de onwetendheid van de koper. Manipulatie, psychologische spelletjes, weten wat de klant triggert om een aankoop te doen en daar handig op in spelen. In jullie stuk over de vergelijking tussen MLM en sektes staat dat MLM-ers voornamelijk met elkaar omgaan, hun eigen woord als waar zien en de rest dus onwaar (vergelijking zwart/wit) en allerhande trucs uithalen. Dat beeld zie je ook terug bij callcenters, de Zuidas en bij Apple.

3. Moet je bij een gewoon bedrijf andere mensen werven om (meer) geld te verdienen?

Volgens mij draait het om klanten werven. Veel bedrijven werken met (externe) callcenters die lukraak mensen bellen om ze het één en ander aan te smeren. Als de mensen bij de callcenters hun targets niet halen, vliegen ze er zonder pardon uit. Er zijn meer bedrijven die werken met het behalen van targets, het is een vrij harde business, hoe meer geld er te verdienen valt, des te ingenieuzer de technieken en een des te radicaler ontslagbeleid.
MODEDIT: Je hebt het punt niet begrepen. Het punt gaat er om dat je bij MLM mensen moet werven die mensen moeten werven die mensen moeten werven enz. Dat moet je niet verwarren met het werven van klanten bij een gewoon bedrijf. Die klanten hoeven immers niet te betalen om weer mensen te werven enz.

Als ik bij een MLM bedrijf een goed product in gebruik kan nemen, waar ik zelf veel baat bij heb, dan is dat een op zich staand, mooi feit. Als er daarnaast een verdienmodel aanhangt, zodat ik mijn product kan terugverdienen, waarom niet? Ik moet daarbij wel aantekenen, dat ik een voorstander ben van offline verkoop van producten. Ofwel de persoonlijke benadering. Ik gebruik een product eerst een maand om zelf het effect te ervaren in plaats van aan te nemen van mijn upline. Test ik het als topproduct, dan wil ik dat wel aan mijn vrienden vertellen. En als ik dan -voor het aanraden van het product bij mijn vrienden- een commissie ontvang, waarom zou ik daar dan geen gebruik van maken?

Als mijn vrienden en ik dit product een jaar lang gebruiken, dan krijg ik een jaar lang een vaste commissie, dus je kunt wel degelijk spreken over een vast maandloon. Natuurlijk, je begint op nul, je verdient eerst helemaal niks, maar als je flink je best doet en er ook daadwerkelijk tijd in investeert, kan het oplopen tot genoeg om je baas vaarwel te zeggen.
MODEDIT: Er is geen enkel opzicht sprake van een vast maandloon als jij commissie krijgt omdat het je gelukt is om spullen te verkopen aan je vrienden. De omzet of commissie (dus niet loon) die je maakt is immers volledig afhankelijk van het al dan niet (blijven) afnemen door jouw vrienden. Nemen ze niet meer af, dan maak jij geen omzet meer.

Nu wil ik je vragen hoe dit anders is als het starten van je eigen fysieke bedrijf ergens in het dorp? Daar moet je ook eerst veel geld betalen (lees: investeren) en dan heb je nog geen product verkocht. Je moet veel tijd investeren en er veel energie in steken. Pas na verloop van tijd zal het gaan lopen, verdien je je investeringen terug en kun je ervan leven …
MODEDIT: Je maakt hier een vergelijking met het starten van een eigen bedrijf en het deelnemen cq. beginnen met MLM. Dat is niet vergelijkbaar met elkaar, daar is al over geschreven op dit forum, zie hier:
http://mlmforum.nl/forums/topic/multi-level-marketing-is-niet-ondernemen/
De vergelijking slaat dus helaas nergens op.

Ik zou het met je eens zijn, als je een artikel schreef, waarin je zou uitleggen dat 80% van de MLM bedrijven scam zijn of op scam lijken of een prutsproduct hebben. Waarbij de beloofde bergen uitblijven, zelfs na drie jaar dedicated eraan gewerkt te hebben. Daarbij ligt het ook heel erg aan de verdienstructuren. Als je pas op de 4e lijn een leuk percentage krijgen kunt, weet je dat je genaaid wordt.

Bij het opstarten van een nieuw bedrijf hoort een goed product/dienst, goede voorwaarden, de juiste uitstraling, een uitgebalanceerde marketingcampagne en heel veel meer. Daar moet je allemaal zelf voor zorgen en dan ben je set to go.

MODEDIT: Bij een doorsnee MLM bedrijf kan je niet zelf een marketingcampagne uitdenken. Wellicht kan jij een concreet voorbeeld noemen van een bedrijf waarbij dat wel kan, maar alle bedrijven die wij bekeken hebben hanteren strenge regels mbt. marketingbeleid, voorwaarden, uitstraling enz. Daar is geen ruimte voor eigen inbreng of initiatief.

Bij het opstarten van een nieuw bedrijf (via de MLM structuur) krijg je de meeste van deze zaken uitgereikt op een presenteerblaadje. Wat je zelf nog moet doen is:
- Leren presenteren ~ Presentaties maken
- Leren verkopen
- White board kopen (of een beamer, als je wat beter verdient)

Ik denk echt dat het zo zwart nog niet is, zoals je doet stellen. Maar dat we alert moeten blijven, staat als een paal boven water. De internetfraude is al niet van de lucht, maar mensen die opgelicht worden door scemes en scams, dat is helemaal niet in kaart te brengen …

 
Geplaatst : 31/07/2015 5:48 pm
(@zdeno)
Berichten: 3
New Member
 

Tjonge 3 opmerkingen over het hoofd gezien ...

5. Bij een gewoon bedrijf heb je recht op vakantie. Recht op ziekteverlof. Recht op een uitkering als je ontslagen wordt. Recht op een pensioen. Dat heb je allemaal niet als je voor een MLM bedrijf werkt.

Is best wel onzin. Misschien in 80% van de gevallen niet, (MODEDIT: Hoe is dit onzin als je zelf direct al toegeeft dat het in 80% van de gevallen de stelling klopt?) maar alles valt en staat met een gedegen onderzoek naar het product dat je tot je gaat nemen en de bedrijfsstructuur die erachter zit. Als je daarbij scherpe criteria hanteert, blijven er inderdaad nog heel weinig MLM bedrijven over, dat is waar. Pensioen is goed op te bouwen, als je voor jezelf werkt, weet je dat je er ook zelf voor moet zorgen. Je kunt niet ontslagen worden en recht op ziekteverlof ... hmmm ... Als je een maand helemaal niks doen kunt, maar je hebt ondertussen wel een beetje een downline opgebouwd, krijg je nog dat bedrag per maand, het wordt alleen niet meer.
MODEDIT: Dan doe je mee aan een piramidespel, niet aan MLM. Bij legale MLM komt je inkomen voornamelijk uit de verkoop van producten. Zou het afhankelijk zijn van het werven van andere mensen, dan drijf je in feite een piramidespel. Los van het feit dat je dan alsnog geen pensioen en ziekteverlof opbouwt, wat je als werknemer per definitie wel doet.

Stof om over na te denken;
6. Een gewoon bedrijf is niet verwikkeld in een oneindige strijd om maar zo veel mogelijk vertegenwoordigers in te schrijven, dat in grote tegenstelling tot elk MLM bedrijf.

Er zijn best wel een hoop bedrijven op te noemen die heel voortvarend zoveel mogelijk mensen aannemen. Komen we weer terug op het wereldje van het snelle geld en de callcenters, die hebben een continue stroom aan vacatures openstaan, omdat er overal wel wekelijks of zelfs dagelijks mensen eruit geknikkerd worden, wegens target niet gehaald.
MODEDIT: Dit punt wordt nader uitgelegd in dit topic, wellicht snap je dan wat we er mee bedoelt hebben:
http://mlmforum.nl/forums/topic/mlm-het-probleem-met-oneindige-concurrentie-vanwege-geen-barrieres/
Een gewoon bedrijf met zeer veel vacatures creeert geen concurrentie binnen haar eigen bedrijf. Een MLM bedrijf doet dat wel, waardoor de kans dat je geld er aan overhoudt nihil is.

7. Ja, bij een gewoon bedrijf verdient de baas meer dan mensen die onder hem werken. Echter kan je jezelf gewoon laten opleiden tot baas en kan je in 1x instappen op een leidinggevende functie. Je bent niet afhankelijk van de mensen die na jou bij het bedrijf komen werken, in tegestelling tot bij het traditionele MLM model.

Als jij de admin aanschrijft van een MLM bedrijf en je vertelt deze dat je klaar staat om in te stappen en dat je alvast 200 nieuwe inschrijvingen mee kunt brengen, dan gaan ze graag een gesprek aan om jou hoger in de regionen te krijgen.
MODEDIT: Bedankt voor het bevestigen van het punt dat je bij een MLM bedrijf afhankelijk bent van de hoeveelheid mensen die zich na jou inschrijven.

 
Geplaatst : 31/07/2015 6:10 pm
(@admin)
Berichten: 246
Estimable Member Admin
Topic starter
 

Ik ben zo vrij geweest om mijn reactie in jouw bericht er tussen te plaatsen, zodat het zo overzichtelijk mogelijk blijft. De dikgedrukte tekst met MODEDIT er voor is door mij geschreven.

 
Geplaatst : 31/07/2015 8:08 pm
(@zdeno)
Berichten: 3
New Member
 

Om het overzicht te bewaren, had ik mijn eigen stukken wel weer hebben willen kunnen editen, maar helaas gaat die vlieger niet op. Dat maakt het erop antwoorden gelijk een klus i.p.v. een bezigheid. Die tijd heb ik nu even niet.

Kort wil ik wel zeggen:
ik zie dat veel mensen te makkelijk de meest uiteenlopende verhalen over gouden bergen geloven op het net, daarom ben ik ook blij dat jullie dit forum hebben opgezet. Toch zijn er MLM bedrijven, die het gewoon wel goed doen. Een bedrijf met een nuttig product, dat kwalitatief beter is, dan het product dat je eerst gebruikte tegen een vergelijkbare prijs, vind ik een waardevol product. Maar voor je waar dan ook aan de slag gaat, offline of online, je zult toch altijd eerst goed moeten uitzoeken met wie je in zee gaat en daar wringt dan gelijk de schoen. Veel mensen stappen blindelings ergens in, nemen alles wat op de site staat voor waar aan (want ze hebben een keurmerk en een debitcard, en en en), ze gaan het nog als de waarheid verkondigen ook en leren hoe ze iedereen moeten overtuigen.

De opmerking dat je mensen moet blijven werven en mijn antwoord waaruit zou moeten blijken dat ik je niet begrepen heb, vind ik toch wel in vergelijk staan met het altijd meer moeten vinden van klanten die je producten willen kopen, zoals elke winkel werkt. Verkoop je minder, verdien je minder, verkoop je meer, verdien je meer.

De mensen die je werft hoeven geen verkoper te worden. Ze kunnen gewoon het product gebruiken en dat kost ze dan een x bedrag per maand. Dan duurt het natuurlijk wel wat langer voor jij jouw product eruit hebt gehaald. Als ik er dan een boterham aan wil verdienen, moet ik inderdaad mensen werven die goed kunnen verkopen, maar dat heb ik in het normale leven ook al bij diverse jobs meegemaakt, dus persoonlijk vind ik dat geen rare regel. (los van of dat legit is)

Kan het gewoon een nieuwe manier van werken zijn, of is deze manier van werken hoe dan ook per definitie slecht? Daar zijn onze meningen over verdeeld (gelukkig).

 
Geplaatst : 31/07/2015 8:59 pm
(@admin)
Berichten: 246
Estimable Member Admin
Topic starter
 

De opmerking dat je mensen moet blijven werven en mijn antwoord waaruit zou moeten blijken dat ik je niet begrepen heb, vind ik toch wel in vergelijk staan met het altijd meer moeten vinden van klanten die je producten willen kopen

Je vergelijkt nu het complete MLM businessmodel met slechts 1 onderdeel van een normaal bedrijf.

Het punt is dat binnen een normaal bedrijf, elk personeelslid, hoog of laag in de 'piramide' zijn eigen functie heeft. Je hebt telefonisch verkoper, orderpicker, debiteurenadiministratie, sales manager, CEO, account manager, CFO, receptionist, schoonmaker, sales manager, productiemedewerker enz. enz.
Binnen een MLM bedrijf is er maar 1 functie en iedereen vervult diezelfde functie. Je moet zo veel mogelijk mensen werven die zo veel mogelijk mensen moeten werven enz.

Dat feit geeft binnen een MLM bedrijf een paar pijnpunten waardoor er met MLM zo goed als nooit geld te verdienen valt.
Bovendien suggereer je en passant en waarschijnlijk per ongeluk dat MLM altijd een piramidespel is, door het werven van mensen in MLM te vergelijken met het verkopen van een product bij een gewoon bedrijf. Je suggereert daarmee dat werven van mensen het eigenlijke product binnen MLM is.
Beide zijn echter een andere discussie, dit topic gaat puur over de vergelijking van een normaal bedrijf met een MLM bedrijf.

 
Geplaatst : 31/07/2015 9:40 pm
Deel: