Als het illegaal zo...
 
Meldingen
Alles wissen

Als het illegaal zou zijn dan zouden we wel veroordeeld zijn

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
5,188 Bekeken
(@admin)
Berichten: 246
Estimable Member Admin
Topic starter
 

Dat is een argument die netwerkmarketeers wel eens bezigen om hun bedrijf te verdedigen.

Dit argument slaat nergens op.

Stel dat er vannacht ingebroken wordt in jouw huis. De dader wordt uiteindelijk nooit gepakt. Er vindt dus geen veroordeling plaats. Is er dan dus ook geen sprake van een strafbaar feit? Natuurlijk wel. Het feit dat iets dat illegaal is of verboden is gedaan wordt, wilt niet zeggen dat diegene die de wet overtreedt ook daadwerkelijk gepakt wordt.

De KVK controleert nieuwe inschrijvingen niet op (il)legaliteit. Ook checkt de Officier van Justitie of het Openbaar Ministerie absoluut niet elk bedrijf. Sterker nog, het OM heeft geen eens capaciteit om piramidespelen en andere illegale MLM bedrijven aan te pakken. Het is zeer moeilijk om de ingewikkelde structuur van zulke praktijken te doorgronden. Tegen de tijd dat de daadwerkelijke daders gepakt zouden zijn, is het geld allang verdwenen. Daar komt bij dat zulke bedrijven vaak een enorm budget hebben om ellenlang te procederen tegen de overheid of wie het bedrijf dan ook aan wilt klagen.

De FTC, dat is de Amerikaanse organisatie die zulke praktijken aanpakt, heeft een budget van 250 miljoen dollar op jaarbasis. Zelfs dat astronomische bedrag is nog veel te weinig om de praktijken daadwerkelijk aan te kunnen pakken. Piramidespellen en oplichting leveren simpelweg veel meer dan dat op, en dus kunnen die bedrijven veel langer procederen dan dat de overheid het kan. De FTC kan dus de meeste van die praktijken niet eens aanpakken.

Neem een praktijkvoorbeeld. Bernie Madoff kon tientallen jaren zijn ponzischema in stand houden voordat hij gepakt werd. Maakt dat opeens dat hij, voordat hij gepakt was, wel legaal bezig was? Nee, natuurlijk niet!

Zelf kan je echter makkelijk door een redenatie zoals "als we illegaal zouden zijn dan zouden we wel gestraft zijn" heen prikken. Als iemand al moet benadrukken dat ze niet illegaal bezig zijn, dan zijn ze dat juist wél. Simpel en klopt altijd.

 
Geplaatst : 13/02/2014 1:45 pm
Deel: