In een poging om de slechte reputatie van MLM op te vijzelen zijn er wat fanatieke aanhangers die pro-MLM websites gemaakt hebben. Een daar van is waarom-mlm.nl van Robert K. Laten we zijn site eens bekijken en beoordelen.

De homepage

Hij gaat gelijk los:

Multi Level Marketing (MLM) is DE manier om naast je baan, uitkering, ondersnemerschap, studie, schuldsanering etcetera een serieus passief inkomen te genereren. Obama riep het in zijn “State of the Union” speech. Meerdere wereldleiders roepen het. Zelfs de Nederlandse regering juicht MLM toe. Belastingtechnisch wordt er rekening mee gehouden.

Wat een fantasie. Elke onderbouwing ontbreekt. Obama riep vast ook dat vanilleijsjes de nieuwe manier van betalen worden en de Nederlanse regering vindt MLMforum.nl het beste initiatief sinds de uitvinding van het wiel. Kijk, wij kunnen ook bullshit de wereld in helpen. Overigens zeer kwalijk dat Robert K. mensen in de schuldsanering en studenten als doelgroep van MLM beschouwt. Vrijwel niemand verdient aan MLM, het kost ze steeds geld. Hij wilt dus de schulden van anderen verder opdrijven om er, naar wij vermoeden, zelf beter van te worden.

Robert gaat nog veel verder op de homepage met leugens. Toyota zou 80% van zijn omzet realiseren door middel van MLM. Zou Toyota dat zelf ook weten? Zou Harvard weten dat er mensen zijn die denken dat daar MLM gedoceerd wordt? (Voor de zekerheid, nee, er wordt geen MLM aan Harvard gegeven). Het is echt ongelofelijk hoeveel leugens er op 1 pagina passen. Robert heeft flink zijn best gedaan om het aantal onwaarheden te maximaliseren.

Vervolgens maakt hij een vergelijking met een distributiemodel in de echte wereld versus het MLM distributiemodel. Hij denkt dat het MLM model goedkoper is. Dat verklaart natuurlijk de altijd lage prijzen van MLM producten (not) en dat is ook logisch omdat 1 distributie bedrijf dat duizenden producten tegelijk kan distribueren natuurlijk veel lomper en duurder is dan duizenden mensen in een MLM constructie die elk maar een paar producten kunnen verkopen en daar ook nog zelf aan denken te moeten verdienen..

De vergelijking met een piramidespel

Robert gaat uitgebreid in op de vergelijking met een piramidespel. Daar wordt een poging gedaan om aan te tonen dat MLM geen piramidespel is. Hij geeft diverse argumenten waarom hij denkt dat MLM anders is dan een piramidespel door verschillende stellingen tegenover elkaar te zetten. We zullen ze niet allemaal behandelen, de meesten spreken wel voor zich en hebben geen onderbouwing nodig om te laten zien dat het niet klopt wat Robert daar vertelt. Zoals bijvoorbeeld punten 2 en 3 bij wat een piramide kenmerkt. Hij denkt dat het veel geld kost om mee te doen in een piramidespel en dat je naar een duur hotel moet. Blijkbaar snapt hij niet dat een ouderwetse kettingbrief per mail of zelfs per post verzonden werd en dat het ging om tientjes. Om nog maar te zwijgen van de zogenaamde pennymatrix systemen op het internet, waar het letterlijk om centen gaat.

Hij maakt de volgende punten:

4. Men kan bonussen krijgen voor klanten werving. Bijv. 10 klanten in een maand is € 150,00 extra of meer.

Als je weet dat bij MLM het overgrote deel van de klanten ook de vertegenwoordigers/verkooppartners/distributeurs of hoe je het ook wilt noemen zijn, dan weet je dat je dus betaald krijgt voor het rekruteren van mensen in plaats van voor de verkoop van producten. En dat was de definitie van een piramidespel.. Oei.

(over MLM)

5. Volstrekt LEGAAL

Legaal moest blijkbaar in HOOFDLETTERS want anders komt de BOODSCHAP misschien niet over? Ik ben benieuwd hoe Robert denkt over de rechtszaken tegen Herbalife, Amway enz. Hij staat blijkbaar niet stil bij het feit dat het hele verhaal dat een MLM bedrijf zijn volgers voorhoudt, vaak als dekmantel voor een piramide gebruikt wordt. In dat geval is jouw MLM dus illegaal.

7. Producten die verkocht worden worden streng gecontroleerd door ministeries of instanties.

Neen, sterker nog, de meeste troep die verkocht wordt voldoet niet eens aan de eisen die bijvoorbeeld een VWA stelt. Dat er niet of weinig gehandhaafd wordt is een ander verhaal, maar dat betekent niet dat alles wat MLM verkoopt ook gecontroleerd is. Als dat namelijk wel zo was, dan was dat wel onderbouwd met feiten zoals bijvoorbeeld rapporten en publicaties. En die zijn er niet.

11 De meeste MLM/NWM Bedrijven zijn een Besloten Vennootschap (Bijv. Herbalife Nederland BV, Amway BV etc). Een BV kan pas worden opgericht na een screening door de staat en publicatie in de STAATSCOURANT Lijkt mij onmogelijk voor een piramide !!!

Het zou inderdaad mooi zijn als het werkelijk zo was. Helaas is dat niet zo en kan elke oplichter een BV oprichten. Daar vindt geen enkele screening plaats. Laat ik het anders stellen; hoe komen al die frauduleuze bedrijven (niet persee alleen MLM, maar ook gewoon bedrijven die op een andere manier frauderen) door deze zogenaamde screening? Helaas is dit een verzinsel van Robert. Waarschijnlijk is dit verzinsel in de MLM wereld gekomen omdat er vroeger een verklaring van geen bezwaar moest komen van de Officier van Justitie als iemand een BV wilde oprichten. Er werd dan kort naar de levenswandel van de oprichter gekeken. Dat is helaas niet hetzelfde als een screening of men al dan niet van plan is om de boel op te lichten. In de MLM wereld zal dit verhaal flink aangedikt zijn om mensen er van te overtuigen dat MLM echt goed is. Helaas.

Als laatste komt Robert met twee plaatjes. Hij hoopt blijkbaar dat als hij de piramide maar anders tekent in de kolom van MLM, dat het dan goed is. Oordeel zelf:

Bij MLM teken je de piramide zo, volgens Robert. Uiteraard sta jij zelf altijd bovenaan en ben jij nooit een van de honderden mensen onderin de piramide. Dat zijn altijd anderen.

Bij MLM teken je de piramide zo, volgens Robert. Uiteraard sta jij zelf altijd bovenaan en ben jij nooit een van de honderden mensen onderin de piramide. Dat zijn altijd anderen.

Bij een klassiek piramidespel sta je natuurlijk altijd onderaan, aldus Robert K.

Bij een klassiek piramidespel sta je natuurlijk altijd onderaan, aldus Robert K.

En om het af te sluiten begaat Robert de klassieke fout door een piramidespel te vergelijken met een werkgever. Zoals jullie bekend is, gaat die vlieger niet op en weten mensen die zoiets roepen niet waar ze het over hebben.

Ponzi

Robert heeft ook een pagina gemaakt over Ponzischema’s. Hij eindigt daar met:

Voorbeelden van hedendaagse ponzischema’s ga ik niet geven. Ik zal mij nooit negatief uitlaten over foute, nep business

En dat klopt. Robert is daar namelijk uitsluitend positief over, getuige zijn deelname aan- en promotie van Telexfree.

Conclusie

Naar ons idee heeft Robert het met zijn website alleen nog maar erger gemaakt voor de mensen die in MLM geloven. Zo veel leugens op 1 site, zonder enige onderbouwing. Het is alsof hij eigenlijk een dubbelagent is en de MLM wereld eigenlijk kapot wilt maken. Achja, wat kan je verwachten van iemand die mee doet met Telexfee, een bedrijf waar geen producten verkocht worden en dat veroordeeld is voor het zijn van een ponzischema.

Categorieën: Achtergronden

Admin

Ik ben de beheerder van dit forum.

15 reacties

piramide27 · juni 4, 2014 op 14:08

http://www.youtube.com/watch?v=4FgjuepfWQ8

piramide27 · juni 4, 2014 op 14:09

En als jullie de link niet kunnen gebruiken zie Bill Clinton op youtube over netwerkmarketing oftewel directselling !!

Admin · juni 4, 2014 op 14:36

Je hebt de video niet begrepen. Hoewel MLM mensen graag direct selling als alternatieve naam voor hun praktijken gebruiken, is dit niet vergelijkbaar. Bill Clinton bedoelt absoluut niet MLM of netwerkmarketing.

Lees dit:
Bill Clinton ‘mlm’ video debunked

De video was gericht aan mensen van de DSA, welke geen distributeurs, maar fabrikanten zijn. Verder heeft dit niets te maken met het onderwerp dat in deze blog besproken wordt. Als je een reactie wilt plaatsen, doe dat dan onder het juiste onderwerp. Neem even de tijd om het artikel op onze site te lezen en reageer daar op, in plaats van willekeurig misinformatie te verspreiden.

Amalia · juli 28, 2014 op 15:52

Je zou beter zo een dingen niet plaatsen , want ik heb gemerkt dat je zelf niet al te veel van MLM afweet en daarbij het is zeer laag van jou om deze mensen zomaar openbaar af te kraken , maar ik weet al waar het schoentje wringt bij jou … omdat je zelf nog geen rotte euro hebt verdiend met MLM breek je het af en de mensen die eraan verdienen .

Admin · juli 28, 2014 op 22:47

Het is mij niet helemaal duidelijk of je het hebt over de auteur van waarom-MLM.nl -die overduidelijk geen verstand van MLM heeft,of MLMforum -die inderdaad geen rotte euro verdient heeft aan MLM, maar er ook geen rotte euro aan uitgegeven heeft.

Als je het hebt over de auteur van waarom-MLM.nl, dan kan je beter je reactie bij hem achterlaten, denk ik.
Mocht je het toch over onze site hebben, dan ga jij nu vast onderbouwd vertellen wat er niet klopt aan ons verhaal. Alles wat wij schrijven is duidelijk onderbouwd met feiten en onafhankelijke bronnen. Dat geheel in tegenstelling tot de website waarom-mlm.nl, waar alles bij elkaar verzonnen, gelogen en gefantaseerd is.

Marco1 · augustus 1, 2014 op 11:25

Amalia, ik heb er even over moeten nadenken maar ik ken niet een enkel positief punt over MLM verzinnen. Voor mij is MLM in >95% van de gevallen gebaseerd op oplichting, leugenverhalen, schandalig dure producten en vage piramidestructuren waar de ‘producten’ en/of ‘concepten’ in de schaduw staan van het zieltjes voor de downline werven. Deze zieltjes wordt vrijwel altijd voorgehouden dat ze passief rijk gaan worden. Maar jij schijnt een expert met veel ervaring te zijn en kan ons vast op de vele positieve punten wijzen en jouw eigen MLM succesverhaal op dit forum delen en licht dan ook even toe wat jij onder misinformatie verstaat…..

Jaap K · augustus 26, 2014 op 16:18

waarom-mlm.nl is al weer van het internet verdwenen. Zo gaat dat in de MLM. Als je je even omdraaid zijn ze weg, de ‘bedrijven’, de personen, de pooiers die ze promoten. Het is een groot oplichtings circus.Zorg dat je nooit in aanraking komt met deze ziekte.

Marco1 · september 27, 2014 op 19:28

Amaaaaaaaaaaalia, waar ben je? Ik wacht nog steeds op een reactie….

angel · oktober 28, 2014 op 18:35

hallo ik heb een vraagje over de power strips distributeur ze zouden pijn bestrijdend zijn maar ik merk er niets van.
ik zie op de website ook plaatjes zoals hierboven( fgxpress) kunt u mijn hier meer over vertellen aub

Gr angel

Didier · mei 9, 2015 op 20:40

Ik vraag me af waarom deze forum Mlmforum heet als jullie enkel ANTI mlm zijn. Waarom geen antimlmforum? Echt eerlijk zijn jullie ook niet.

Admin · mei 10, 2015 op 11:11

De site heet MLM forum omdat wij MLM bespreken en een ieder daar op kan reageren, ook als je het niet met ons eens bent.

Je zegt dat wij niet echt eerlijk zijn, maar je onderbouwt dat niet. Zelf denken wij dat wij de meest eerlijke website over MLM zijn. Wij onderbouwen namelijk alles wat wij schrijven, in tegenstelling tot alle MLM sites die wij bekeken hebben.
En zoals gezegd kan iedereen, ook mensen die er anders over denken, reageren op onze blogs en op het forum. Dat is iets dat binnen MLM blijkbaar heel erg ongebruikelijk is. Op sites die pro-mlm zijn wordt jouw reactie niet geplaatst of weggehaald als je het niet met hen eens bent. Je wordt dan vaak afgedaan als ‘negatief’ en dat is blijkbaar reden genoeg om je buiten de deur te houden.

Zoals je kan lezen in de diverse artikelen, bijvoorbeeld in dit artikel over de website waarom-MLM.nl, zijn er veel mensen die aan MLM doen die het niet zo best voor hebben met hun medemensen. De meneer die waarom-MLM.nl gemaakt heeft had die site vol gezet met leugens, zoals je kan lezen in dit artikel. Nu is deze specifieke meneer bezig met het werven van mensen voor het inmiddels instortende ponzischema bancde options.

Het staat je vrij om een tegengeluid te laten horen. Reageer gerust op artikelen waar je het niet mee eens bent en vertel dan vooral waarom dat zo is en onderbouw dat. Wieweet komen we dan collectief tot een ander inzicht!

Arjan · februari 23, 2016 op 16:40

Ik ben absoluut niet van de MLM, ik kan alleen jullie tijd en energie niet begrijpen die jullie erin steken en er zelfs helemaal een site over maken. Dat noem ik frustrerend, of je moet wel heeeel boos zijn op iets dat je jezelf zo wil opdringen met een site, van kijk mij eens, ik onderbouw alles en weet het echt allemaal. Als mensen dat willen doen, laat ze. Als mensen hun geld daar aan uit willen geven, laat ze. Dit is precies hetzelfde, zieltjes zoeken die er net zo onderbouwd overdenken, en dan met zijn allen “aanvallen”. Man hou jezelf dan ook met nuttige dingen bezig, dat je dit allemaal doet zegt meer over jezelf dan de mensen die MLM interessant vinden. Is ook absoluut geen onderbouwing voor nodig. Voel je jezelf nu een geweldig persoon. Zo en nu weer zielig reageren en alles afzeiken wat ik hier plaats als ik weg ben. Besef dat je zelf een beetje zielig overkomt. Heel hard om Amalia roepen, man wat zielig. En nogmaals ik heb niets met MLM. Veel plezier met je afzeik site, meer is het niet.

Admin · februari 24, 2016 op 08:34

Weet je zeker dat je nu niet je eigen gevoelens projecteert op ons, Arjan?

Voor iemand die tot twee keer toe nadrukkelijk moet zeggen dat hij niets met MLM te maken heeft, doe je namelijk best wat moeite om hier een gefrustreerd berichtje neer te zetten.

Hoewel jouw achtergrond verder net zo min ter zake doet als de onze, vermoed ik dat het tegenovergestelde waar is.

Voel je gerust niet bezwaard om hier en daar wat onderbouwing toe te voegen als je denkt dat wij slechts aan het zeiken zijn, in plaats van dat wij mensen een podium bieden om weldoordacht een kritisch podium over MLM te bieden, waar notabene ook de mensen die pro-MLM zijn, gewoon hun zegje kunnen doen.

Xray · juni 8, 2016 op 16:27

Wat een sukkelaars zijn zij die geen moeite doen om zelf iets te willen bijverdienen!!! Vooraleer je andere mensen afzeikt zorg dan eerst zelf dat je iets nuttigs geprobeerd hebt en dan zelf ondervindt of je er inderdaad geld mee kan verdienen. Als je jaloers bent van zij die wel geld verdienen met MLM dan is dat jouw probleem! Het is duidelijk dat u wellicht eens in een MLM systeem meegedaan hebt waardoor u waarschijnlijk u geld kwijtgespeeld bent of u hebt er zo goed als niets aan verdient omdat u zoals velen denken dat ze geld kunnen verdienen terwijl je niets of weinig doet!!
In elk geval, ….droom verder en veel succes aan zij die in het leven iets durven ondernemen.

Admin · juni 9, 2016 op 18:38

Xray, je verhaal slaat als een tang op een varken. Misschien wil je het nog een keer proberen? TIP: Lees eerst even het artikel door waar je een reactie op achterlaat. Dan kom je iets serieuzer over. Nu lijkt het alsof je met een waas voor je ogen maar lukraak wat in de rondte roept.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *